Wat kost de crisis jou nou eigenlijk?

Je zit thuis. Je kunt niet naar school of college. En je (bij)baan ligt misschien tijdelijk stil. Erg lastig allemaal. Dus wat doen we? We gaan massaal online shoppen, onszelf trakteren op comfort food en veel gamen. Logisch. Maar voor je het weet is het crisis op je bankrekening, zeker als jij je laat verleiden tot kopen op afbetaling. Hier de top 3 van crisis-kostenposten.

crisis-kostenpost 1

Eten en drinken

Met stip op één in deze crisis: comfort food. Daar geven we nu veel meer geld aan uit. In de supermarkt én thuis. Het thuiszitten vliegt je soms aan, dus denk je vaker: ik trakteer mezelf op lekker eten en bestel pizza, sushi of iets anders. Hoe fijn ook, dat kan jou pijnlijk veel geld gaan kosten. 'Kleine' bedragen lopen heel snel op, als je ze bij elkaar optelt. Geniet, maar bestel met mate!

“Ik heb gerekend. Ik geef per jaar 500 euro uit aan kaasbroodjes."
Felix 17 jaar

crisis-kostenpost 2

Superkoopjes (en andere dure dingen)

Elke dag stroomt je mailbox vol met berichten van je favoriete winkels en webshops. Op Insta vliegen de advertenties om je oren. Korting! Geen verzendkosten! Je wordt meteen blij van al dat voordeel. Maar stel, je koopt tóch die broek. Een superkoopje van € 39, zonder € 7,95 verzendkosten. Heb je dan € 7,95 verdiend of heb je € 39 te veel uitgegeven? Natuurlijk is het fijn om jezelf een cadeautje te geven. Kopen wat je anders niet zou kopen, is iets heel anders!

''Als ik één keer zoek naar een sportartikel krijg ik meteen acht advertenties voor een thuis work-out.''
Youssef 28 jaar

crisis-kostenpost 3

Online gamen

Wat doe je als je als thuiszit en je scherm 24/7 tot je beschikking hebt? Juist: gamen. Dus koop je alweer een nieuwe game. Nog zo’n kostenpost. Maar ja, de oproep om ‘alsjeblieft thuis te blijven’ maakt het weerstaan van gamemarathons wel heel moeilijk. Nieuwe games die pas later op de markt zouden komen, komen zelfs eerder beschikbaar vanwege de coronacrisis. Daar bovenop kun je ook nog flink wat euro’s uitgeven binnen de games, door gadgets, loot boxes en andere extra’s te kopen.

“Mijn huisgenoot heeft online voor 150 euro aan games gekocht."
Thomas 24 jaar

Gouden regel: Dubbelcheck voordat je bestelt!

Tips

Die leuke broek en die spannende game zijn lekker gemakkelijk te bestellen. En meteen of morgen in huis. De verleiding is nu wel heel groot om op de bestelknop te drukken. Maar wacht heel even en vraag je jezelf af: - Heb ik dit echt nodig? - Kan ik het geld echt missen? - Ben ik volgende week nog steeds blij met deze aankoop? Merk je dat je twijfelt? Sluit je browser en denk er nog even over na.

Tip: Van winkels waar je online iets koopt, ontvang je daarna vaak e-mailnieuwsbrieven. Zeg ze direct op, dat helpt om het aantal verleidingen te verkleinen. Tip: Spijt van een online aankoop? Stuur hem dan terug. Stel daarna ook een reminder in om te checken of het geld op je bankrekening is teruggestort.