Lenen of achteraf betalen, het gaat altijd pijn doen

Kopen op afbetaling. Het gaat zóóó makkelijk. Voor je het weet heb je op ‘akkoord’ geklikt. Niet zo handig in deze tijd. Want heb je minder inkomsten? Dan kun je ook minder uitgeven, ofwel: je geld is sneller op dan je gewend bent.

Dubbel zo hard

Achteraf betalen komt dubbel zo hard aan. Want op het moment dat de rekening binnenkomt, ben je alweer vergeten dat je die nog moest betalen. Vaak heb je het geld in de tussentijd alweer uitgegeven.

Op deze manier komen duizenden en duizenden mensen – jong en oud – in grote problemen. Zeker nu, omdat veel jongeren momenteel minder verdienen. Meer uitgeven met minder inkomsten: het recept voor financiële problemen.

Vaak leen je zonder dat je het weet

Geld lenen kost geld. Dat hoor je vaak aan het eind van een reclame voor doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Maar wist je dat je vaak ongemerkt leent? Koop je iets op afbetaling, dan sluit je eigenlijk een lening af. Dat geldt ook voor rood staan.

1. Uitstel van betaling In deze coronacrisis ontstaat een nieuwe vorm van lenen: uitstel van betaling. Je gemeente geeft je bijvoorbeeld als ondernemer uitstel voor de betaling van gemeentelijke belastingen. Of je verhuurder zegt dat je later mag betalen. Heel aardig natuurlijk, maar bedenk wel: van uitstel komt geen afstel. Het geeft je even ademruimte, en dat is fijn. Maar later dit jaar moet je alsnog betalen.

2. AfterPay Met AfterPay betaal je je online aankopen achteraf en alleen voor de artikelen die je houdt. Klinkt goed! Nadat je bestelling is bezorgd, ontvang je per e-mail een betaaloverzicht van AfterPay. Blij met je bestelling? Dan kun je gemakkelijk betalen via de betaallink. Daarvoor krijg je 14 dagen. Gaat er toch nog iets terug, dan laat je dat AfterPay weten via hun app. Je hebt dan nog 10 dagen om te betalen. Maar je bent niet de enige die dan toch vergeet dat die aankoop nog betaald moet worden. Tip: Download de AfterPay app, en betaal meteen als je blij bent met je aankoop.

3. Kopen op afbetaling: beter van niet Bij sommige bedrijven kun je je aankopen in termijnen betalen. Mét rente. Je bent dan altijd duurder uit. Of ze bieden je een soort doorlopend krediet. Dan mag je bijvoorbeeld spullen kopen tot een limiet van € 1.000. Let op: je betaalt daarvoor vaak een (veel) hogere rente dan bij een gewone lening. Meld je daarom af voor nieuwsbrieven en zet je pushberichten uit. Zo voorkom je dat je steeds in de verleiding komt om nog meer te kopen. Tip: Bedenk steeds: heb ik het wel écht nodig? En zo ja, dan kun je het misschien lenen of tweedehands kopen in plaats van nieuw.

4. Rood staan Rood staan betekent dat je meer geld kan opnemen dan op je betaalrekening staat. Met de bank spreek je af of en hoeveel je rood wilt staan. Bijvoorbeeld € 0, € 500 of € 1.000. Iedere keer als je rood staat, betaal je rente over bedrag dat je opneemt. Natuurlijk lijkt rood staan een fijne manier om een dure maand door te komen. Maar de rente is best hoog en de verleiding is groot om continu rood te staan. Tip: Bij de meeste banken kun je instellen dat je een e-mail of SMS krijgt als je (bijna) rood komt te staan.

Heb jij Stufi? Als je nog niet maximaal leent, kun je (tijdelijk) je lening verhogen als je dat nodig hebt. Dit kan met terugwerkende kracht, tot de start van dit studiejaar. Verhoog je lening alleen als je het echt nodig hebt, en denk kritisch na over de datum van ingang.

Online gokken, snel geld?

Mis jij het voetbal vanwege de wedstrijden? Of ook vanwege de TOTO? Lees dan verder. Wij vertellen we je nooit wat jij moet doen of laten. Maar we zijn er wel om je te laten nadenken over geld, risico’s en mogelijke problemen.

“Ik gok al vanaf dat ik kind was, samen met m’n vader, en ik durf het bijna niet te zeggen. Maar ik denk dat ik al 10.000 euro verspeeld heb, terwijl ik maar 5.000 euro heb gewonnen.”

In heel wat middelbare schoolklassen en mbo-klassen wordt met TOTO gegokt op voetbalwedstrijden. Misschien doe je het zelf ook graag, al is het maar met een paar euro per week. Misschien heb je ook al gemerkt hoe lastig het is om ermee te stoppen. Uiteindelijk verlies je Het mooie van gokken is dat chille gevoel als je wint. Zomaar geld verdiend om leuke dingen te doen! Heerlijk toch? Bedenk wel dat gokken verslavend werkt. Je wilt al snel je verlies goed maken door nog meer geld in te leggen. Op die manier kan je serieus in de problemen raken. Financieel en psychisch. Eén ding is zeker: de organisatoren van TOTO en andere (illegale) online kansspelen zijn uiteindelijk de enige echte winnaars. Gamen is soms gokken In online games kun je lootboxes kopen, je weet wel, van die schatkistjes met extra's. Of denk aan ultimate team-kaarten in FIFA. Ook dat is eigenlijk gokken, omdat je nooit weet wat je krijgt. Je kunt een ‘dure’ gadget krijgen, of helemaal niks, maar je betaalt sowieso. Gamen is ook een soort gokken. Wees je daar in elk geval goed van bewust, en denk een keer extra na voor je er geld aan uitgeeft.

Corona = contactloos Hou je hoofd erbij!

Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, ontmoedigen winkels en supermarkten het betalen met contant geld. Contactloos betalen is het advies. Heel begrijpelijk. Maar als je contactloos betaalt, geef je ongemerkt misschien meer uit dan je van plan was. En je ziet niet meteen hoeveel je al hebt uitgegeven en hoeveel er nog op je rekening staat. Bedenk van tevoren hoeveel je uit kunt geven aan eten en drinken en wat je verder écht nodig hebt. Dan kom je aan het einde van de maand nooit geld te kort.

Elke week saldo check

Contant geld is tastbaar en zichtbaar. Je weet als je contant betaalt, altijd precies hoeveel je nog over hebt van je budget. Nu je bijna alles contactloos betaalt dus niet. Check daarom wekelijks je uitgaven en je saldo in je bank app. Dan weet je wat je doet en wat je nog kan uitgeven. Of niet.