Zeg dag tegen geldstress!

Geld geeft kansen en vrijheid. Maar geld is ook: poef! Zo heb je het, zo is het weg. Kom jij niet uit met je geld? Lig je er wakker van, maar durf je er niet over te praten? Je bent niet de enige.

Voor velen van ons blijft praten over geld taboe. We praten liever niet over geld, laat staan over geldproblemen. Of pas als het veel te laat is. Maar het is echt belangrijk om met iemand te praten als je in de knel zit met geld. Want schulden lopen snel op en leiden tot veel stress. Praten is dan stap één om weer grip op je geld te krijgen.

Je bent niet alleen Wees niet bang, schaam je niet. Veel anderen hebben door corona hetzelfde probleem. De hele dag online zijn is al genoeg aanleiding om meer te kopen. Of je kijkt uit verveling veel in webshops en komt in de verleiding om impulsief iets te kopen wat je helemaal niet nodig hebt.

Betaalproblemen? Misschien kun je op dit moment niet al je rekeningen betalen, omdat je nu minder inkomsten hebt. Of krijg je zelfs al herinneringen en aanmaningen. Kom dan alsjeblieft meteen in actie! Hoe eerder je hulp vraagt, hoe beter. Veel bedrijven zijn bereid om samen met jou een oplossing te vinden. Zoals betalen in termijnen of uitstel van betaling. Leg eerlijk je situatie uit en wees niet bang dat ze je zullen veroordelen. Je bent beslist niet de enige!

Bij beginnende schulden helpt het Nibud je uit de problemen. In zes stappen maak je een duidelijk aflosplan. Kortom, aflossen en oplossen! Kijk voor meer info op zelfjeschuldenregelen.nl

Benader ze vandaag nog! Bel vandaag nog op of stuur ze een brief of mail. Je kunt bedrijven en dienstverleners natuurlijk ook benaderen via hun socials, of ze een vraag stellen via hun online chat. De meeste bedrijven zullen begrip hebben voor je situatie. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van de gemaakte afspraken.

Gebruik de voorbeeldbrief Het Nibud heeft een voorbeeldbrief voor je, waarmee je ook schriftelijk om uitstel van betaling kunt vragen. Download de brief en vul die aan met je eigen gegevens, zoals je adres, klant- of dossiernummer. Pas de inhoud aan op je eigen situatie en onderteken de brief. Bewaar altijd een kopie als bewijs.

Hulp nodig? Misschien vind je het toch te spannend om contact op te nemen met een schuldeiser. Vraag dan hulp aan een familielid, vriend of vriendin. Lukt dat niet, dan zijn er binnen je gemeente of regio vrijwilligers die je daarbij kunnen helpen. Denk aan Humanitas, Schuldhulpmaatje of een andere welzijnsorganisatie in je gemeente. Zij kunnen je ook helpen overzicht in je administratie te krijgen.

Grip op geldzorgen stap voor stap

Het Nibud heeft een handig stappenplan, waarmee je rustig op een rijtje zet hoe jij er financieel voor staat. In zeven stappen ontdek je wat je kunt doen en wat je kunt veranderen.

Stap 1 Zet maandinkomsten en -uitgaven op een rij

Stap 2 Kijk waar je snel op kunt besparen

Stap 3 Vraag hulp uit noodregelingen aan

Stap 4 Kijk enkele maanden vooruit

Stap 5 Zoek oplossingen als betalingsproblemen ontstaan

Stap 6 Vraag indien nodig uitstel van betaling aan

Stap 7 Zoek hulp bij grotere problemen

Besparen? Dat kan jij ook!

Weet jij waar jouw geld heengaat? En hoe ga je met je geld om nu je misschien minder te besteden hebt? Woon je al op jezelf dan kun je vaste lasten, zoals je huur, niet zomaar verminderen. Maar op veel uitgaven heb je gelukkig wél invloed. Of je nou op jezelf woont of nog bij je ouders, je kunt altijd wel ergens op besparen!

Eten halen of laten bezorgen Eten bestellen, eten en drinken kopen tussendoor… per keer gaat het om een klein bedrag. Maar tel eens bij elkaar op wat jij per maand uitgeeft aan snacks en laten bezorgen. Je zult zien dat je op een (heel) groot bedrag uitkomt.

Snoei in je abonnementen Spotify, Netflix, sportschool, Swapfiets, cloudopslag, telefoon, tijdschriften, lidmaatschappen… check hoeveel abonnementen je nou eigenlijk hebt. Kijk wat je nu niet echt nodig hebt. En kijk ook meteen of je dingen kunt opzeggen.

Woon je op jezelf? Dan kun je ook je energiekosten onder loep nemen. Bekijk hoeveel energie en water je nu extra verbruikt en hoe je daarop kunt besparen. Misschien is dit ook een goed moment om een goedkopere energieleverancier te kiezen.